24aaffa670e634a7da9a087bfa83abe6_200x200  TD Stari vrh

Info o pohodih: Janez Šturm, tel. 040 190 701

Zapis s prvega letošnjega – zimskega pohoda je tukaj

Tudi v letu 2024 se pripravlja bogata pohodna sezona:

============

Hvala vsem pohodnikom, še posebej tistim, ki se redno udeležujete naših pohodov. Sveda pa dobrodošli tudi vsi ostali in pa seveda novi pohodniki!

Utrinek z Valentinovega pohoda

IMG_20151105_161117

Pogled z Gore proti Staremu vrhu in Javorjam

pohod_dan_oglarjev

Pohod ob dnevu oglarjev – opis poti je v nadaljevanju pod točko 2.

Na Starem vrhu in okolici smo člani Turističnega društva Stari vrh uredili več krožno pohodniških poti, ki se med seboj povezujejo, nekatere pa se navezujejo tudi na obstoječe planinske poti.

Tako smo obnovili poti JAVORJE –ŽETINA –JAVORJEVALENTINOVO in LOVSKO pot, povsem na novo pa smo uredili pohodniško pot MED GORAMI.

Vabljeni vsi ljubitelji pohodništva, narave in rekreacije da se podate na katero izmed omenjenih poti in tako doživite lepe trenutke v naši čudoviti naravi, spoznate  utrip vasi pod Blegošem in Starim Vrhom ali pa osvojite katerega izmed naših  vrhov kot so Blegoš, Koprivnik, Mladi vrh, Stari Vrh, Gora-Malenski vrh in Lubnik.Lahko pa se udeležite tudi katerega od organiziranih pohodov,ki se izvajajo tekom leta.

=======================================================================

Zemljevid poti:

1. Krožno pohodniška pot JAVORJE-ŽETINA-JAVORJE

Dolžina poti: približno 3 ure hoje

Organiziran pohod  – Dan Državnosti

Opis poti:

Izhodišče poti in našega pohoda je na parkirišču v Javorjah v Poljanski dolini izpred Gostilne Blegoš. Najprej se spustimo v vas Dolenčice kjer nas pot vodi mimo znane Ažbetove domačije, kjer je prekrasno urejena rojstna hiša slikarja Antona Ažbeta. Nadaljujemo pot skozi vas in kmalu se pričnemo vzpenjati po pobočju Gore – Malenskega vrha. Na Gori nas pričaka mogočna in lepo obnovljena cerkev Marijinega vnebovzetja, kjer je tudi starodavna romarska pot. Iz Gore se spustimo mimo domačije Frtunc do Spodnje Žetine, kjer pa se začne manjši vzpon do Gorenje Žetine. Tu nas pričaka Kmetija odprtih vrat Andrejon, kjer nas prijazno postrežejo vsi člani družine. Po zasluženem okrepčilu nadaljujemo pot proti slapu Rancka, kjer se pozimi izvaja tudi ledeno plezanje. Sledi rahel spust mimo Korošcove domačije in Brinja, do domačije na Malnu, kjer so še vidni ostanki Mlina, ki so ga uporabljali med 2 svet. vojno, ko se je tu zgodila tudi tragedija ko je okupator požgal celotno domačijo. Pri domačiji na Malnu zavijemo desno in sledi spust v vas Murave od tu pa kar po asfaltni cesti do izhodišča Gostilne Blegoš, kjer se bo ob zaključku poti gotovo prilegla taprava malica ali kosilo.

Pot ni zelo zahtevna in je primerna tudi za otroke.

2. Krožna pohodniška pot MED GORAMI

Dolžina poti: 4 do 6 ur in je nekoliko zahtevnejša

Organiziran pohod ob Dnevu oglarjev

Izhodišče poti je na parkirišču Grebljica na Starem vrhu. Tu nas pot vodi mimo prizorišča dneva Oglarjev na gozdno pot, kjer sledi rahel spust proti Četeni ravni, kjer nad Cerkvijo sv.Brikcija zavijemo desno proti vasi Podvrh. Kmalu se nam na poti mimo vikendov odprejo prekrasni panoramski pogledi na Poljansko dolino, pa tudi proti Notranjski in Primorski. V vasi Podvrh sledimo oznakam in zavijemo desno na poljsko pot mimo znamenja, kmalu pa pridemo v gozd, kjer se po lepi gozdni cesti enakomerno vzpenjamo vse do prvega razcepa, kjer se lahko odločimo za krajšo ali daljšo traso. Krajša trasa vodi čez Mladi vrh in naprej čez Stari vrh na cilj. Po daljši trasi pa nadaljujemo pot proti Koprivniku do vojaške ceste, ki jo prečkamo in pridemo na razcep med Blegošem in Koprivnikom. Tukaj se lahko podamo še do našega kralja hribov oz. poljanskega triglava Blegoša, sicer pa na razpotju zavijemo desno na Planinsko pot in se podamo nazaj čez naše vrhove, najprej čez Koprivnik (1393m), nato čez Mladi Vrh(1374m) in Stari Vrh(1217m). Na razgledni točki na Vrhu Starega vrha bomo deležni prekrasnih pogledov vse od Ljubljane, Snežnika do Nanosa in Primorske. Na vrhu Starega Vrha pa nas končno čaka Logarjeva koča, kjer nas prijazna gospodinja Tončka streže po dolgem in počez. Od tu sledi spust po planinski poti do Gostišča in penziona Stari vrh, kjer smo že skoraj na cilju in si lahko privoščimo odlično malico ali kosilo iz bogate kulinarične ponudbe gostišča.

Večerni pogled iz razgledne točke na Starem vrhu

Večerni pogled iz razgledne točke na Starem vrhu

3. VALENTINOVA pohodniška pot

Dolžina poti: približno 3 ure, pot ni zelo zahtevna

Pohod je vsako leto na praznik reformacije 31.10.

Izhodišče poti je na parkirišču spodnje postaje sedežnice, kjer priporočamo pred začetkom kakšen »doping«, ali pa samo kavico v piceriji Grapa. Kmalu po začetku pridemo na razpotje, kjer se moramo odločiti za smer poti. Priporočena smer je označena z usmerjevalnimi tablami, sicer pa je pot markirana kot vse druge, v obe smeri. Če se odločimo za desno (priporočena smer), gremo najprej po poti ob smučišču Valentin, kjer pridemo na glavno cesto ravno na točki, kjer mejita občini Gorenja vas-Poljane in Škofja Loka. Tu gremo po glavni cesti pod mostom do vojaške ceste, kjer pri bazenu za umetno zasneževanje smučišča zavijemo desno in pridemo na gozdno pot, ki nas vodi do glavne ceste pri vlečnici Kopa. Če pa se odločimo za pot skozi vas Zapreval pa pri bazenu za zasneževanje gremo naravnost po makadamski  cesti in ko pridemo do glavne ceste zavijemo levo mimo zelo znane turistične kmetije pri Žgajnarju. Po asfaltni cesti pridemo do vlečnice Kopa kjer zavijemo desno pri domačiji hribovšek, tu pa levo na gozdno cesto, ki nas pripelje do grebljice – prizorišča Dneva oglarjev. Nadaljujemo desno po cesti, kjer se nam odprejo razgledi na Sorško polje, Kamniško Savinjske Alpe, pa tudi Karavanke. Prečkamo šest sedežnico in kmalu nas oznake usmerijo levo na travniško pot, kjer potem še skozi gozd opravimo manjši vzpon do stičišča  Valentinove, Lovske in poti med gorami. Zavijemo Levo proti gostišču in penzionu Stari vrh, kjer se ob postanku lahko razvajamo z kulinaričnimi dobrotami v res lepo urejenem gostišču. Po postanku se po asfaltni cesti spustimo do Grebljice, kjer takoj zavijemo desno na gozdno pot in se spustimo proti Četeni Ravni, kjer nas najprej pričaka starodavna cerkev svetega Brikcija z na novo restavriranim oltarjem. Spustimo se naprej v vas, kjer ob kmetiji pri Tavčarju zavijemo levo. Tu stoji spomenik Slavistu Gregorju Kreku, utemeljitelju Slavistike na univerzi v Gradcu, ki je bil rojen v Četeni Ravni. Nadaljujemo pot mimo turističnih kmetij Davčen in Ožbet. Od tu se po poljski in gozdni poti spustimo do glavne ceste nad vasjo Mlaka.Tu pot nadaljujemo po asfaltni cesti skozi vas Mlaka mimo Jejlarjeve domačije, kjer so v znameniti stari hiši snemali film Cvetje v jeseni, do vasi  Jarčje Brdo, kjer pred seboj zagledamo mogočno in prekrasno obnovljeno cerkev sv. Valentina, v katere oltarju so na novo vgrajene relikvije blaženega Alojzija Grozdeta.

Pri cerkvi zavijemo levo na gozdno cesto, kjer kmalu pridemo do razpotja in nadaljujemo pot do parkirišča kjer priporočamo zaključek poti v piceriji Grapa, od koder zagotovo ne boste šli lačni ali žejni.

11312621_747697492017461_5355484893896965111_o

4. LOVSKA  pohodniška pot

Dolžina poti: približno 1.5 ure

Izhodišče poti je na parkirišču Grebljica, kjer začnemo mimo prizorišča Dneva Oglarjev in zavijemo levo na gozdno pot, kjer se stikajo Valentinova pot in pot med Gorami. Kmalu zavijemo desno v hrib, kjer se po južnem pobočju Starega Vrha vzpenjamo do sedla med Mladim in Starim Vrhom. tu se združita obe poti – Lovska pot in pot med gorami, kjer se  čez vrh Starega vrha mimo Logarjeve koče in gostišča in penziona Stari vrh vrnemo na izhodišče.